magyar
logo fa

A

  "A" minőség
  A minőségű az a rózsa, amelynek legalább három erős ága van. A három ág közül legalább kettőnek közvetlenül a vadalanyból, a szemzés közeléből kell erednie, míg a harmadiknak az előzőek valamelyikéből a szemzéstől nem több mint 5 cm-re kell elágaznia. Az erős ágak, az eredésnél mért, együttes átmérőjének el kell érnie a 24 mm-t. Erős ágnak az számít, amelyik átmérője eléri a 6 mm-t. Példák: 3 db 8 mm átmérőjű ág ered a vadalanyból / 2 db 8 mm átmérőjű ág ered a vadalanyból, míg a harmadik 8 mm átmérőjű ág 5 cm-re ágazik el az elsőből / 4 db 6 mm átmérőjű ág ered a vadalanyból stb.
  ADR elismerés

  Új rózsafajták teljesítőképességének vizsgálata Németországban.

  ADRTizenegy teszthely van Németországban, ahol az új fajtákat éveken át vizsgálják, hogy ellenállóak-e kártevőknek és betegségeknek. Télállóságukat, virágaik számát vonzó mivoltukat, illatukat és növekedési típusukat is ellenőrzik. Eddig kb. 1500 új fajtát neveztek és teszteltek, de csak 121 elismerést adományoztak. Az elismerés visszavonható!

B

  "B" minőség

  B minőségű az a rózsa, amelynek legalább két erős ága van, amelyek a vadalanyból erednek. Az erős ágak, az eredésnél mért, együttes átmérőjének el kell érnie a 18 mm-t. Erős ágnak az számít, amelyik átmérője eléri a 6 mm-t. Példák: 2 db 9 mm átmérőjű ág ered a vadalanyból / 3 db 6 mm átmérőjű ág ered a vadalanyból stb.

C

  Csokros virágzatú rózsák

  A köznyelvi babarózsa kifejezés, a klasszikus ágyásrózsákat jelöli. A hajtások végén nagyszámú, olykor több tucat, ernyős virágzatot alkotó, bimbójuk van, amelyek a nagyvirágúakénál általában kisebbek és laposabbak. Kinyílva egységes virágfelületté olvadnak össze. Növekedésükre inkább a bokrosodás a jellemző. Sűrűbben ültetve, a felületén virágokkal borított sövénnyé is összeállnak. Magasságuk 50-90 cm. Igen jól, ismétlődően virágzanak. Vázában általában rosszabbul tarthatók el, mint a nagyvirágúak.

D

  E

   F

    Floribunda POULSEN® Perfection by Poulsen

    A gyűjteményben vannak a hagyományos floribunda rózsák. Általában 100-150 cm magasra nőnek, virágaik közepes méretűek.

    Palace® Perfection by Poulsen

    Futórózsák

    A futórózsák mindkét típusa, a "climber"-ek és a "rambler"-ek is megtalálhatók közöttük. A kúszórózsák önálló kapaszkodásra nem képesek, mert a rózsák a 1,5 métertől akár 4 méteres magasságot is elérhetnek, ezért támberendezésekre (pergola, virágrács, gúla, kerítés stb.) futtathatók, és kötözést igényelnek. Ültetési távolság 1 - 2 méter a házfalaktól és kb. 50 cm, a pergoláktól, fa támrendszerektől kb. 20-30 cm.

    Félkész gyökércsomagolás

    Félkész gyökércsomagolásEz a csomagolási mód a rózsatövek biztonságos tárolását, szállítását teszi lehetővé a végső, eladótéri csomagolás elkészítése előtt. A növény gyökérzetét megfelelő visszavágás után nedves tőzeg és fűrészpor keverékébe csomagoljuk, amit átlátszó fólia vesz körül. Ezt ültetéskor el kell távolítani. A növény föld feletti részét kérésre zöld színű paraffin borítással látjuk el, hogy védje a kiszáradás ellen, ez azonban nem akadályozza azt, hogy a növény kihajtson. Eladótéri felhasználása lehetséges, de mivel a címkék könnyen leszakadnak, nem javasolt. Nincs ültetési útmutató sem.A növényeket 10 darabonként kötegelve, zsineggel átkötve szállítjuk. A fajtamegnevezés címkéken, kötegenként található meg. A címke tartalmazza a termelő kódszámát is, amelyet reklamáció esetén kérünk megadni. Egy EURO raklapra 600-700 darab rózsatő csomagolható. Tömege kb. 0,5 kg/darab.

    Fajtanév
    Egy fajtának több neve is lehet, ezek közül egyesek márkanévként védettek, mások kódnevek, nehezen kiejthetőek. Az itt olvasható nevek ezért az úgynevezett „kiállításra ajánlott fajtanevek”, melyek referenciája az Amerika Rózsatársaság (The American Rose Society) ’Modern Roses’ kötetei. Tekintve, hogy ez a szervezet képviseli a rózsafajták regisztrációjának nemzetközi szervezetét, az általa ajánlott fajtanevek hitelesek.
    Fajtacsoport
    A rózsafajtákat csoportokba sorolják a szerint, hogy mikor, hol alakultak ki, milyen az ide tartozó fajták bokoralakja, virágmérete.
    Floribunda
    A köznyelv ugyan a babarózsák közé sorolja őket, de valójában a teahibridek és a polianthák keresztezéséből származnak.

   G

    Floribunda rózsák

    A köznyelv ugyan a babarózsák közé sorolja őket, de valójában a teahibridek és a polianthák keresztezéséből származnak. A hajtások végén itt is nagyszámú, olykor több tucat, ernyős virágzatot alkotó, bimbójuk van, amelyek a teahibridekéhez hasonlóbbak Kinyílva egységes virágfelületté olvadnak össze. Növekedésükre inkább a bokrosodás a jellemző. Sűrűbben ültetve, a felületén virágokkal borított sövénnyé is összeállnak. Magasságuk 50-90 cm. Igen jól, ismétlődően virágzanak. Vázában általában rosszabbul tarthatók el, mint a teahibridekek.

   H

   I

    J

     K

      Kordes

      2008 évben először szemeztünk licencmegállapodás keretén belül a W.Kordes Söhne fajtáiból, próbaként. A szemzés jól sikerült, és nagy örömmel mutatjuk be rózsáinkat kedves partnereinknek.

      Fajták:

      • teeahibrid
      • floribunda
      • futó
      • talajtakaró
      • miniratűr

     L

      M

       Minőség

       A rózsák MINŐSÉGÉNEK kereskedelmi meghatározása

       "A" minőségű az a rózsa, amelynek legalább három erős ága van. A három ág közül legalább kettőnek közvetlenül a vadalanyból, a szemzés közeléből kell erednie, míg a harmadiknak az előzőek valamelyikéből a szemzéstől nem több mint 5 cm-re kell elágaznia. Az erős ágak, az eredésnél mért, együttes átmérőjének el kell érnie a 24 mm-t. Erős ágnak az számít, amelyik átmérője eléri a 6 mm-t. Példák: 3 db 8 mm átmérőjű ág ered a vadalanyból / 2 db 8 mm átmérőjű ág ered a vadalanyból, míg a harmadik 8 mm átmérőjű ág 5 cm-re ágazik el az elsőből / 4 db 6 mm átmérőjű ág ered a vadalanyból stb.

       "B" minőségű az a rózsa, amelynek legalább két erős ága van, amelyek a vadalanyból erednek. Az erős ágak, az eredésnél mért, együttes átmérőjének el kell érnie a 18 mm-t. Erős ágnak az számít, amelyik átmérője eléri a 6 mm-t. Példák: 2 db 9 mm átmérőjű ág ered a vadalanyból / 3 db 6 mm átmérőjű ág ered a vadalanyból stb.

       Az a rózsa, amely a fenti követelmények valamelyikének nem felel meg, nem hozható kereskedelmi forgalomba, csak ha a fajta genetikai tulajdonságai alapján történő besorolása ezt indokolja! pl. mini vagy törpe fajta stb. Ugyanakkor a küllem alapján történő A és B minőségi besorolás nem befolyásolja a növények életképességét, vitalitását!

       Meilland rózsák

       Meilland-Richardier, az egyik vezető francia rózsanemesítő és termelő cég úgynevezett védett, licences fajtái.

       Meilland Richardier

       Miniatűr rózsák

       Ma már minden normális méretű rózsatípusnak ismert miniatűr változata. A városiasodás váltotta ki irántuk az igényt. Közös jellemzőjük, hogy ugyan megtartották az eredeti csoportra jellemző virágformát, sziromszámot, de a növény alacsonyabb, minden része kisebb mint az eredeti. Általában néhány literes cserépben is jól eltarthatók, ha évente egyszer alacsony hőmérsékleten pihenő periódust is biztosítunk. Ma már ritkábban találhatók, "nemesítőnek" egyáltalán nem nevezhetők, akik kémiai úton érik el a törpe növést. Az ilyen fajták jellemzője, hogy kertbe kiültetve néhány év után normális méretű növénnyé fejlődnek.

      N

       Nationals Parks® Perfection by Poulsen

       Modern, kompakt csokros virágzatú rózsák. Valamennyien erősen illatosak, ellenállók, és télállók. Nagyméretű cserepekbe, kerti ágyásokba ajánljuk.

       Nationals Parks® Perfection by Poulsen

       Nagyvirágú rózsák

       A nagyvirágú rózsák egy része teahibrid, amelyek hosszú, egyenes, felfelé álló, erős hajtásaik végén egy, (vagy legfeljebb néhány) virágot nevelnek. Bimbójuk hosszúkás mivel a középső sziromlevelek hosszúak. A virágjaik kinyílva olykor erős férfitenyér nagyságúak. Növekedésük erős, elsősorban felfelé törekedő. Magasságuk 60-120cm. Viszonylag nagy távolságokra csoportban, vagy egyesével ültetve is jól mutatnak. Ismétlődő virágzásúak. Általában vágórózsának is teahibrid fajtákat nemesítettek ki, ezért jónéhány közülük ezért vázában is jól eltartható Váza és csokor. Található ugyanakkor ebben a csoportban néhány gyönyörű rózsa, amely az utóbbi évek nemesítésének az eredménye. Ilyenek a négyosztatú régi rózsák modern, folytonosan virágzó változatai, vagy az egyedi alakú, csészeszerű virágokat hozó fajták is.

      O

       P

        Poliantha

        Bokros növekedésű, laposabb, kisebb virágait csokorban hozó fajták

        Palace® Perfection by Poulsen

        A Palace® rózsák, 40-50 cm magas bokros növekedésű polianthák. Virágjaik nagyok, teltek, illatosak. Kül- és beltéri felhasználásúak.

        Palace® Perfection by Poulsen

       Q

        R

         Renaissance® Perfection by Poulsen

         A virágok a régi rózsák formáját mutatják, illatosak, teltek vagy tömveteltek. A bokrok elérik a 100-150 cm-es magasságot, és a 100 cm átmérőt.

         Renaissance® Perfection by Poulsen

        S

         Szabad gyökér

         A legkisebb tömegű és helyigényű, ömlesztett szállítása javasolt. Helytelen, vagy elhúzódó szállítás, tárolás esetén azonban a legmagasabb a gyökér kiszáradásának a veszélye. Állandóan nedvesen tartandó. Eladótéri felhasználása több okból sem javasolt. Megfelelően klimatizált (1-2 Celsius) és öntözőberendezéssel ellátott tárolóban rövidebb ideig tárolható.

         A növényeket 10 darabonként kötegelve, a gyökereket átlátszó fóliával körbetekerve, nedvesen szállítjuk. A fajtamegnevezés címkéken, kötegenként található meg. A címke tartalmazza a termelő kódszámát is, amelyet reklamáció esetén kérünk megadni.

        T

         Teahibrid rózsák

         A teahibridek a hétköznapi ember számára a klasszikus rózsákat jelentik, annak ellenére, hogy viszonylag későn kerültek a kertekbe. Hosszú, egyenes, felfelé álló, erős hajtásaik végén egy, (vagy legfeljebb néhány) virág van. Bimbójuk hosszúkás mivel a középső sziromlevelek hosszúak. A virágjaik kinyílva olykor erős férfitenyér nagyságúak. Növekedésük erős, elsősorban felfelé törekedő. Viszonylag nagy távolságokra csoportban, vagy egyesével ültetve is jól mutatnak. Magasságuk 60-120cm. Ismétlődő virágzásúak. Általában vágórózsának is teahibrid fajtákat nemesítettek ki.

         Törzses rózsák
         90 cm magas törzsre oltott rózsák
         Towne & Country® Perfection by Poulsen

         Kertekbe, parkokba, utak mellé alkalmas ágyásrózsák. A Border® fajták magasabb, míg a Cover® fajták alacsonyabb növekedésűek. Nektárt, mézet bőven hoznak.

         Towne & Country® Perfection by Poulsen

         Tájrózsák
         Ezek a rózsák erőteljesek, betegségeknek ellenállóak, szélsőséges időjárást jól tűrik. Különböző magasságúak 30-150 cm, és a színviláguk ideális minden típusú kert díszítésére. A rózsák kifejezetten szép, egyszerű megoldásokat kínálnak határok, sövények, tömeges telepítések, vegyes ágyak, és konténerekbe történő telepítéshez. Bárhol díszítik a tájat. Kedvelni fogják a sokoldalúságukat. Kertépítőknek kifejezetten ajánljuk őket.
         Talajtakaró rózsák
         A kerti rózsák viszonylag új csoportja, amelyet a kertépítők igényei hoztak létre, mivel a mai háztulajdonosok és a közterületek gazdái is olyan rózsafajtákat keresnek, amelyek kevés gondoskodás mellett is folyamatosan szép látványt nyújtanak. A talajtakaró rózsák jellemzője, hogy viszonylag alacsonyra nőnek, esetleg növekedésük még szétterülő is, ezért megfelelő sűrűn ültetve megakadályozzák a terület elgazosodását is. Emellett elvárás, hogy ellenállóak legyenek a betegségekkel és kártevőkkel szemben, és lassú növekedés mellett, folyamatosan virágozzanak anélkül, hogy vissza kelljen őket vágni.

        U

         V,W

          W.Kordes Söhne rózsák

          2008 évben először szemeztünk licencmegállapodás keretén belül a W.Kordes Söhne fajtáiból, próbaként. A szemzés jól sikerült, és nagy örömmel mutatjuk be rózsáinkat kedves partnereinknek. A szemzett mennyiség viszonylag még korlátos, de igyekszünk minden érdeklődő partnerünket kielégíteni. A néhány darab iránt érdeklődő magánszemélyeknek, a többi licences (Meilland és Poulsen) fajtákhoz hasonló feltételek mellett, az alábbi listából, postán tudunk küldeni. Ugyanakkor nagykereskedelemmel foglalkozó vevőinknek is igyekszünk juttatni. Komolyabb kereskedelmi mennyiségeket előzetes megrendelés alapján, jövő nyáron tudunk szállítani, ez azonban nem korlátozódik a táblázatban levő fajtákra!

          wkordes

         Z, ZS